[La Presse en Parle] CNS TV at the reception for the French National Day 2014 (English and Chinese)

China News Service H.K.Branch (CNS TV) attended the official reception for the French National Day 2014 and for the 50th anniversary of the establishment of diplomatic relations between the French Republic and the People’s Republic of China. Beforehand, CNS TV reporters further interviewed Mr Arnaud Barthelemy, Consul General of France in Hong Kong and Macau, on the relationship and the various partnerships established and to come between France and Hong Kong.

View the programme :

PNG

法国驻港澳总领事在港“推销”法国科技
发布时间:2014年07月15日 15:11 来源:中国新闻网

【解说】今年是中法建交50周年。7月14日,法国驻港澳总领事馆在香港会展中心举行了国庆酒会,香港特区行政长官梁振英、外交部驻香港特派员宋哲等数百名嘉宾出席。

【解说】法国驻港澳总领事柏雅诺(Arnaud BARTHELEMY)表示,香港法国商会有上千名会员,营业额达到1200亿港元,共有3.3萬名雇员。法国对香港出口在过去五年中增加了一倍,目前香港是法国第二大贸易顺差地。说到法国,人们经常想起奢侈品和红酒,但是很少有人知道其实法国是一个科技创新大国。

【同期声】法国驻港澳总领事 柏雅诺

想向你们保证的是,法国有很多可以提供,以帮助香港,释放创新政策的潜力。在香港,法国人懂得你们需要什么,你们喝什么,你们穿什么,你们拎什么上街。这些都是香港的生活品味。但是很少人知道的是,汇丰银行的转帐系统用的是法国科技,香港身份证也是法国的管理系统。

【解说】香港特区政府行政长官梁振英即将在十月访问法国。他指出,今年是中法友好建交50周年,而香港和法国的关系最早可以上溯到150年前。2008年香港对进口葡萄酒实行免税政策後,2013年香港从法国进口的葡萄酒總值高達80億港元。同时,在科技方面,香港亦欢迎法国科技公司来到香港。

【同期声】香港特区行政长官梁振英

我们也欢迎更多法国科技公司来香港,成为我们战略的一部分,以提升香港科技和创新。法国在绿色科技发展方面闻名,这对香港科技和环境有所启发。

记者 吴冠雄 赵安源 香港报道
责任编辑:【杜海涛】

publié le 22/07/2014

haut de la page